Tiroidita subacută de Quervain(sau tiroidita subacută granulomatoasă)reprezintă o inflamație tiroidiană dureroasă, considerată a fi declanșată direct sau indirect de către o infecție virală a glandei tiroide (coxsackie, virus gripal, echovirus, adenovirusuri, virus urlian, virus Epstein Barr) și cel mai adesea urmează unei infecții de căi respiratorii superioare; boala se poate remite și spontan după săptămâni sau luni de evoluție dar practic terapia antiinflamatorie, de regulă corticoterapia este necesară pentru ameliorarea simptomatologiei.
Tiroidita subacutăapare cel mai adesea toamna și vara (când incidența infecțiilor cu enterovirusuri crește). În țările nordice a fost observată apariția și primăvara. Această boală apare cel mai frecvent la femeile între 30-50 de ani, rareori la vârstnici. Se notează și o predispoziție genetică pentrutiroidita subacută.
Din punct de vedere clinic această boală se manifestă prin durere moderată sau severă la nivelul lojei tiroidiene (regiunea cervicală anterioară), uni sau bilaterală (poate afecta întâi un lob și apoi pe cel contralateral), durere persistentă care se accentuează la deglutiție, la mișcările capului și poate iradia la nivelul urechilor. Mai pot apare febra și semne de tireotoxicoză (semne ale prezenței în exces la nivelul sângelui al hormonilor tiroidieni) datorate distrucției foliculilor tiroidieni ca urmare a inflamației: palpitații, transpirații excesive, tremor, tahicardie și stare de nervozitate. Medicul găsește la palpare o tiroidă dureroasă, de consistență fermă, rareori adenopatii satelite cu caracter inflamator.
Analizele de sânge indică inflamație (VSH, fibrinogen, proteina C reactivă mult crescute) și tireotoxicoză (creșterea T3 și T4, supresia TSH-lui).
Ecografia tiroidiană este foarte utilă deoarece evidențiază o tiroidă hipoecogenă cu o circulație tiroidiană redusă sau absentă; în plus ne orientează și în diagnosticul diferențial al gușelor dureroase :tiroidita subacută, tiroidita acută supurativă, tiroidită de iradiere (după tratament cu Iod pentru hipertiroidism), tiroidită Hashimoto (rar), boala Graves-Basedow (rar), hemoragie într-un nodul malign sau benign, carcinom tiroidian, chist de duct dureros suprainfectat, pseudotiroidita malignă.
Tratamentul este simptomatic și are ca scop înlăturarea durerii, a stării subfebrile sau febrile și a manifestărilor de tireotoxicoză. Antiinflamatoarele nesteroide sunt eficiente numai în formele ușoare de boală, în restul cazurilor se instituie corticoterapia cu doze destul de mari pe o perioadă de regulă până în 8 săptămâni. După 24-48 ore durerea și febra se remit; dacă după 72 ore de tratament acest lucru nu se întâmplă, diagnosticul detiroidită subacutăpoate fi unul eronat. Antibioticele nu se recomandă fiind vorba de o infecție virală. Betablocantele controlează manifestările clinice de tireotoxicoză.
Tiroidita subacutărecidivează rar, dar poate apare o recurență chiar și după întreruperea corticoterapiei. Rareori, în formele persistente este necesară o terapie ablativă precum radioiodoterapia sau intervenția chirurgicală.
Dr. Ionuț VOICU – Medic Specialist Endocrinologie, MEDAS Unirea